راهنمای خرید و انتخاب کالا

راهنمای جامع انتخاب و خرید چسب برق مناسب

راهنمای جامع انتخاب و خرید چسب برق مناسب

امروزه یکی از مهم ترین لوازم در اغلب کیف ابزار ها، چسب برق است که از آن در مصارف مختلفی استفاده می شود. چسب برق، نوعی نوار چسب است که برای عایق بندی سیم ها و مواد رسانای الکتریسیته طراحی شده و به دلیل قابلیت ها و ویژگی های خاص خود، کاربرد های متفاوتی نیز دارد. در این مطلب، شما را با انواع چسب برق، کاربرد های مختلف آن و برخی نکات مهم در زمان استفاده از آن آشنا می کنیم.

چسب برق چیست؟

 همان طور که گفته شد، چسب برق، نوار های سیاه رنگ، ضخیم و با چسبندگی بالا می باشد که با نام های نوار عایق برق یا لنت برق نیز شناخته می شوند. از این محصول، برای عایق کاری سیم برق، کابل و هر رسانای الکتریسیته دیگری استفاده شده و به همین دلیل، در اغلب فروشگاه های الکتریکی و یا سوپرمارکت ها موجود می باشد. چسب های برق، محصولاتی بسیار حساس به فشار بوده که تا حدودی عایق برق نیز به شمار می روند. هر چند، در صورتی که مواد تشکیل دهنده این محصولات بیشتر از میزان تحمل در معرض حرارت قرار بگیرند، ایمنی و مقاومت خود را از دست خواهند داد. چسب برق نوعی نوار عایق مقرون به صرفه است که در برابر رطوبت، سایش و خوردگی مقاومت بالایی داشته و برای پوشش و عایق کاری سیم ها نیز استفاده می شود. لازم است بدانید، اغلب تولید کنندگان نوار چسب، این محصولات را در رنگ های مختلف، برای انجام کار های عملیات فازبندی و کدگذاری رنگ تولید می کنند. فازبندی عاملی مهم بوده که شامل سیم های رنگی برای نشان دادن سطح ولتاژ و فاز آن ها است و در زمانی که یک پیمانکار خانه یا ساختمان را سیم کشی کند و نیاز به انجام این کار از بین سوراخ های دیوار دارد، از اهمیت زیادی برخوردار است.

نوار چسب برق (لنت برق) NCT (کارتنی ۵۰۰ حلقه) نوار چسب دوطرفه ۵ سانتی نوار چسب آرت نوار چسب برق (لنت برق) GLOBE

تفاوت چسب برق با نوار چسب معمولی

چسب برق و چسب معمولی، هر دو از اقلام و محصولات رایج بوده که برای بسیاری از مشاغل، ارزان و همه کاره بوده و با این وجود، تفاوت های فراوانی نیز با هم دارند. اولین تفاوت در زمان مقایسه چسب برق با نوار چسب های معمولی، کشدار بودن چسب برق است. این ویژگی، به پشتیبان پی وی سی این نوع چسب ها ارتباط داشته که به دلیل منعطف بودن، چسب را نیز دارای انعطاف پذیری بالایی خواهد کرد. تفاوت دیگر چسب برق با چسب معمولی، سفت و سخت بودن چسب معمولی است که اغلب بدون شکستن، کشیده یا خم نخواهد شد. در صورتی که چسب برق، یک نوار حساس به فشار و از جنس وینیل است که از برخی انواع آن مانند نوار آپارات عایق چسب دار، به منظور عایق بندی سیم های الکتریکی، کابل ها، مدار ها و غیره استفاده می شود.

کاربرد چسب برق

نوار چسب برق، نوعی نوار معمولی است که در جعبه ابزار اکثر پیمانکاران وجود داشته و نوع طراحی و ساختار آن و هم چنین ترکیب مواد در این گونه چسب ها، آن ها را برای استفاده بر روی موادی که رسانای الکتریسیته هستند، مناسب خواهد کرد. از رایج ترین کاربرد های چسب برق، می توان به اتصال، فازبندی و ایجاد حفاظت مکانیکی یا الکتریکی اشاره کرد. در گذشته برای انجام سیم کشی ها، از لحیم کردن سیم ها به یکدیگر و عایق بندی اتصالات با نوار چسب استفاده می شد، در حالی که پیچاندن سیم ها به یکدیگر و عایق بندی با نوار، خطرات زیادی داشته، زیرا نوار چسب به راحتی تخریب شده و توانایی عایق بودن خود را از دست خواهد داد. از این رو، امروزه سیم ها با مهره های سیم یا سایر پایانه های مطمئن به هم وصل می شوند. در این شرایط، به منظور ایجاد امنیت بیشتر، از نوار چسب برق الکتریکی در نقطه ای که سیم به مهره یا درپوش برخورد کند، استفاده می شود.

 از دیگر کاربرد های انواع نوار چسب برق مانند نوار اسکاچ ۳M ، نوار پرایمر و نوار پلیمر، استفاده از آن ها در برخی از اتصالات الکتریکی است. این محصولات، از عبور جریان بین سیم های مجاور و یا شلیک برق و بروز آتش سوزی جلوگیری می کنند. علاوه بر این، نوار چسب برق، نواحی در معرض سیم را نیز تمیز نگه داشته و از آن ها، در مقابل رطوبت محافظت خواهد کرد. هر چند، اغلب از رنگ مشکی این نوع چسب ها استفاده می شود، با این حال از انواع دیگر این چسب در رنگ های دیگر، مانند نوار چسب آرت نیز برای علامت گذاری اتصالات استفاده شده تا نوع سیم مانند سیم زمین مشخص شود.

آیا چسب برق خاصیت ضد آب بودن دارد؟

برای پاسخ به این سوال، لازم است بدانید هر چند نوار چسب برق دارای کشسانی مناسب و حالت آلاستیک است، با این حال این محصول ضد آب نبوده و در صورت خیس شدن، خاصیت چسبندگی خود را از دست داده و عایقی که با این نوع چسب ها به دور سیم ها ایجاد می شود نیز، از بین خواهد رفت. با این حال، اغلب انواع مختلف چسب برق مانند NCTیا  VINLY TYPEدارای سطح ثابتی از ضد رطوبت بودن و مقاومت در برابر شرایط آب و هوایی رطوبتی هستند. لازم است بدانید، دور نگه داشتن سیم ها و وسایل الکتریکی از رطوبت و آب بسیار مهم بوده، زیرا آب، به عنوان یک هدایت کننده جریان الکتریسیته، بسیار خطرناک می باشد. در صورتی که به دنبال یک نوار چسب ضد آب برای استفاده در محیط های غیر الکتریکی باشید، می توانید از نوار چسب آب بندی و یا چسب برق های برزنتی استفاده کرده که جایگزین مناسبی، برای تعمیرات موقتی نشتی لوله ها و آب هستند. هم چنین، برای استفاده در محیط های الکتریکی و برقی که نیاز به چسب مقاوم در برابر رطوبت و آب می باشد، می توان از گزینه های مختلفی، مانند چسب پارچه ای، وارنیش حرارتی و غیره نیز استفاده کرد. در اتصالات سیم ها نیز می توان نوار چسب دوطرفه را به کار برد که استفاده از آن در ایران، رواج زیادی ندارد.

انواع رنگ چسب برق

همان طور که گفته شد، چسب برق در انواع مختلف با رنگ های متنوع تولید و به بازار عرضه می شود که هر کدام، ویژگی ها و کاربرد های خاص خودشان را دارند. لازم است بدانید دلیل تنوع رنگ در چسب های برق، اطلاعات مهم موجود در هر یک از رنگ ها می باشد. به عبارت دیگر، هر رنگ از رنگ های لنت برق یا نوار چسب برق، نشان دهنده جزئیاتی است که موجب جلوگیری از سردرگمی و بروز اشتباهات توسط مصرف کننده و متخصصین می شود. از این رو، از چسب های برق با رنگ های مختلف، می توان برای نشانه گذاری نیز استفاده کرد. به طور کلی، مفهوم هر یک از رنگ ها در چسب های برق، شامل موارد زیر می باشد:

  • رنگ سیاه، نشانه ولتاژ پایین و فاز دوم است که در عایق کاری عادی کاربرد دارد.
  • رنگ آبی، نشانه ولتاژ ۲۳۰ و خنثی می باشد.
  • رنگ قرمز، نشانه پوسته و برای ولتاژ ۴۱۵ سه فاز کاربرد دارد.
  • رنگ نارنجی، نشانه پوسته و ابزار باغبانی می باشد.
  • رنگ قهوه ای، برای نشان دادن ولتاژ پایین و فاز اول کاربرد دارد.
  • رنگ خاکستری، نشانه ولتاژ پایین و فاز سوم است.
  • رنگ زرد، نشانه جریان فشار قوی ۱۱۰ ولت است.
  • رنگ سبز، نشانه اتصال به زمین و آرت است.

ویژگی ها و استاندارد های مهم در خرید چسب برق

در صورتی که قصد خرید انواع مختلف چسب های برق را دارید، لازم است به برخی از نکات دقت کرده تا چسب برق مناسب و کاربردی را انتخاب و خریداری نمایید. برخی از این نکات، شامل موارد زیر می باشند:

دقت در استاندارد های چسب برق

یکی از مهم ترین موارد در زمینه خرید چسب برق، دقت به استاندارد های محصول است. زیرا هر محصولی که به بازار عرضه می شود، باید در طول فرآیند تولید خود، استاندارد های به خصوصی را رعایت کرده تا در نهایت، از کیفیت مناسبی برخوردار باشد. چسب برق نیز مشمول این مورد بوده و لازم است در زمان خرید، چسب برق های دارای گواهی استاندارد مربوطه را انتخاب و خریداری نمایید.

دقت به برند تولید کننده چسب برق

از دیگر موارد مهم در زمینه خرید چسب برق، دقت به برند تولید کننده محصول است. از آن جایی که به دلیل افزایش ساختمان سازی و انجام سیم کشی و استفاده از چسب برق، تقاضا برای خرید این محصول نیز افزایش یافته است، برخی افراد سودجو، با کپی برداری از اجناس معتبر موجود در بازار، اقدام به تولید چسب برق های نامرغوب و بی کیفیت کرده اند. در این شرایط، لازم است در زمان خرید، تمامی جوانب این محصول را با دقت بررسی کرده و برند تولید کننده آن را چک کنید.

دقت در جنس چسب برق

از دیگر موارد مهم در زمینه خرید چسب برق، توجه به جنس چسب است. امروزه برند های مختلف تولید کننده چسب برق مانند ایران چسب، برندJACK SMITH  و GLOBE از موادی با درجات کیفی مختلف در تولید این محصولات استفاده می کنند، تا در نهایت چسب مناسب و باکیفیتی را به مشتری تحویل دهند. چسب برق مناسب، چسبی است که دارای مقاومت حرارتی و کششی بالایی بوده تا بتوان در شرایط محیطی مختلف از آن استفاده کرد. در غیر این صورت، با قرار گرفتن در برخی شرایط نامساعد، مقاومت خود را از دست داده و عایق خوبی نیز نخواهند بود.

نکات مهم در زمان استفاده از چسب برق

لازم است در زمان استفاده از انواع مختلف چسب برق نیز، به نکات و موارد مهمی دقت نمایید تا دچار مشکل یا خطرات احتمالی نشوید. برخی از این نکات، شامل موارد زیر می باشند:

انتخاب چسب باکیفیت

یکی از نکات مهم در زمان استفاده از چسب برق، انتخاب چسب با کیفیت و مناسب است. به طور مثال، لازم است در محیط سرد از چسب برق های مخصوص محیط سرد استفاده شود. علاوه بر این، به حداقل و حداکثر درجه بندی دمای چسب نیز دقت شود، تا بتوان چسب متناسب با محیط را استفاده نمود.

استفاده از چسب به حالت مایل

لازم است در زمان استفاده از چسب برق، آن را نیمه راسته کرده تا در نهایت، یک چسب دو لایه داشته باشید. بهتر است حداقل به میزان دو برابر ضخامت عایق بندی سیم مورد نظر، چسب را نیمه راسته کنید زیرا چسب برق، برای ایجاد محافظت بیشتر، باید ضخیم تر از عایق بندی سیم ها باشد.

کشیدن چسب همزمان با پیچاندن

از دیگر نکات مهم در زمان استفاده از چسب، کشیدن همزمان با پیچاندن است، زیرا بهترین عملکرد چسب برق زمانی است که، با جسمی که به آن می چسبد وفق پیدا کند. از این رو، لازم است همزمان با پیچاندن چسب به دور سیم، آن را کشیده تا عایق و حفاظت بیشتری نسبت به حالت عادی ایجاد نماید. دقت کنید آخرین پیچش، باید بدون کشش انجام شده تا از لق شدن اتصالات جلوگیری شود.

قیمت چسب برق

به طور کلی، قیمت چسب برق، با توجه به فاکتور های مختلف، متفاوت است. امروزه فروشگاه ها و برند های مختلف تولید چسب، انواع متنوعی از چسب ها برق را با ویژگی ها و قیمت های متفاوت به بازار عرضه می کنند. افراد می توانند با انجام یک تحقیق کوچک در زمینه انواع مختلف چسب های برق، یکی از گزینه ها را با قیمتی مناسب خریداری نمایند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *