انواع اتصالات الکتریکی

تفاوت سرسیم و وایرشو

تفاوت سرسیم و وایرشو

به طور کلی، سرسیم و وایرشو، هر دو از تجهیزات مهم و ضروری در صنعت برق و الکترونیک بوده که با وجود شباهت های فراوان، تفاوت هایی نیز با هم دارند. لازم است بدانید، مهم ترین هدف هر دو قطعه در صنایع الکترونیک، ایجاد اتصالاتی بدون اختلال و امن بوده و در نحوه اتصال و نوع کاربردشان با هم تفاوتهایی دارند. در این مطلب، شما را با مفهوم و عملکرد هر دو قطعه و تفاوت های آن دو آشنا خواهیم کرد.

تفاوت-سرسیم-و-وایرشو

وایرشو یا سرسیم لوله ای چیست؟

وایرشو که به آن سرسیم لوله ای هم گفته میشود، نوعی قطعه فلزی، جهت ایجاد اتصال الکتریکی بین سیم های رشته ای به شکل موقت یا دائم بوده که با داشتن جنس مسی، روکشی نیز از جنس قلع یا برنج روی آن قرار گرفته است. هر چند وایرشو ها علاوه بر مس، از فلز های رسانا و هادی مانند آلومینیوم، برنج، فسفر، برنز و غیره نیز تشکیل شده که از بین این موارد، مس به دلیل خلوص بالا، بیشترین میزان رسانایی را دارد.

وایرشو-بدون-روکش

امروزه از وایرشو یا سرسیم لوله ای، در قسمت های مختلفی از صنایع مانند سیم کشی ساختمان های اداری یا مسکونی، سیم کشی تابلو های برق، سیم کشی وسایل نقلیه و سایر وسایل الکترونیکی استفاده می شود. وایرشو ها در رنگ های مختلفی تولید و ارائه شده که هر رنگ، از نظر میزان ضخامت، میزان جریان برقی که عبور می دهد و ابعاد و اندازه ها، متفاوت هستند.

انواع وایرشو

همان طور که گفته شد، وایرشو ها در انواع مختلفی از نظر کاربرد تقسیم می شوند. وایرشو ها از انواع روکش دار و بدون روکش میباشند که برخی از انواع رایج وایرشو، شامل موارد زیر می باشد:

  • وایرشو حلقه ای که در قسمت هایی از زیر پیچ شینه قرار گرفته و یکی از ویژگی های آن، عدم باز شدن اتصالات و ایمنی آن ها می باشد.
  • وایرشو تیغه ای که راحت تر از سرسیم ها از اتصالات جدا خواهند شد.
  • وایرشو میله ای که اغلب در سیم های افشان، مانند سیم های مخابرات یا سیم های ترمینال کاربرد دارند.
  • وایرشو کشویی که برای اتصالات سیم های ضعیف، مانند ترمینال ها و قسمت های خروجی مانند کلید کولر کاربرد دارند.

سرسیم چیست؟

سرسیم نیز نوعی قطعه فلزی اتصال دهنده با حداکثر میزان رسانایی بوده که در دو مدل عایق و غیر عایق تولید و ارائه می شود. وظیفه اصلی سرسیم ها، برقراری و تداوم جریان الکتریکی در مسیر انتقال است که از آن، در برق کشی ساختمان ها و برق کشی های صنعتی استفاده می شود.

سرسیم-سوزنی

یکی از ویژگی های سرسیم ها، انعطاف پذیری بالای آن ها بوده که با داشتن خاصیت فنری و ارتجاعی بالا، در برابر گرما و حرارت نیز مقاوم هستند. علاوه بر این، سرسیم ها به دلیل مقاومت بالا، ماندگاری و دوام خوبی نیز داشته و این امر موجب می شود استفاده از آن در هر جایی که سیم وجود داشته باشد، بسیار رایج و پرکاربرد باشد.

استفاده از سرسیم ها، موجب افزایش ایمنی در کار شده و از این جهت، در سیم کشی وسایل الکتریکی، تابلو های برق، سوکت های رایانه و غیره نیز بسیار از آن استفاده می شود.

انواع سرسیم

سرسیم ها نیز در انواع مختلفی تولید و ارائه شده که برخی از رایج ترین آن ها، شامل موارد زیر می باشند:

  • سرسیم های گرد روکش دار که به صورت قیفی طراحی شده و برای اتصال سیم به پیچ هادی کاربرد دارند.
  • سرسیم های دو شاخ که برای اتصال سیم به پیچ، بدون نیاز به باز کردن پیچ کاربرد دارند.
  • سرسیم های سوزنی که برای جلوگیری از صدمه دیدن سیم در زمان داخل شدن مستقیم به سلول ترمینال و بستن پیچ بر روی سیم کاربرد دارند.
  • سرسیم های فیشی که برای اتصال موقت دو سیم به یکدیگر کاربرد داشته و اتصالی ایمن را ایجاد خواهد کرد.

سرسیم فشنگی و رابط نیز از انواع دیگر سرسیم ها میباشند.

شباهت های سرسیم و وایرشو

قبل از اینکه به تفاوت این دو نوع اتصال بپردازیم، نقاط مشترک و شباهت های آنها را نیز بیان میکنیم.

  • سایز: هر دو سرسیم و وایرشو در سایزهای مختلفی برای سیم‌های با ضخامت‌های متفاوت موجود هستند.
  • کاربرد: هر دو برای اتصال دو یا چند سیم به ‌کار می‌روند.

تفاوت سرسیم و وایرشو در چیست؟

لازم است پس از آشنایی با سرسیم و وایرشو، به برخی از موارد مهم در زمینه تفاوت های این دو قطعه بپردازیم:

درست است که سرسیم و وایرشو در سایزها و ضخامت‌های مختلفی موجود هستند، اما این تنها تفاوت بین آن‌ها نیست.

Screen Shot 2024 06 26 at 11.44.34 AM

تفاوت‌های اصلی بین سرسیم و وایرشو در موارد زیر خلاصه می‌شود:

  • شکل ظاهری: سرسیم‌ها به شکل استوانه‌ای توخالی با یک شکاف هستند، در حالی که وایرشوها در شکل‌های مختلفی مانند U, O, P شکل دیده می‌شوند.
  • نحوه اتصال: اتصال سرسیم به سیم با پیچاندن سیم به دور آن و سپس بستن آن با انبردست یا پرس سرسیم انجام می‌شود، اما اتصال وایرشو با قرار دادن سیم داخل سوراخ وایرشو و سپس پرس کردن آن با ابزار مخصوص پرس وایرشو صورت می‌گیرد.
  • مکان اتصال: سرسیم‌ها بیشتر برای اتصالات داخل تابلو برق و جعبه تقسیم استفاده می‌شوند، در حالی که وایرشوها برای اتصالات در فضای باز، به ترمینال‌ها، تجهیزات و یا سایر سیم‌ها کاربرد دارند.
  • قابلیت جداسازی: اتصال سرسیم به راحتی قابل جدا شدن است، اما جداسازی وایرشو سخت‌تر بوده و معمولاً به ابزار مخصوص نیاز دارد.
  • کاربرد: سرسیم‌ها برای اتصالات موقت و دائمی استفاده می‌شوند، ولی وایرشوها بیشتر برای اتصالات دائمی کاربرد دارند. همچنین وایرشو ها در وسایل مختلفی مانند سوکت برق، اتصالات برق خودرو، تابلو های برق و غیره کاربرد داشته ولی سرسیم، در سیم کشی های عمومی ساختمان به کار برده می شود.
  • جنس سرسیم و وایرشو نیز از دیگر تفاوت های آن ها بوده، زیرا سرسیم ها اغلب از جنس مس بوده ولی در وایرشو علاوه بر مس، از فلز های دیگری مانند آلومینیوم، برنج، فسفر و غیره نیز استفاده شده است.
  • ضخامت و اندازه: سرسیم‌ها در سایزهای مختلفی از ۰٫۵ تا ۱۶ میلی‌متر مربع موجود هستند. وایرشوها در سایزهای مختلفی از ۱٫۵ تا ۲۴۰ میلی‌متر مربع موجود هستند.

Screen Shot 2024 06 26 at 11.46.26 AM

انتخاب سایز مناسب سرسیم یا وایرشو به عوامل مختلفی مانند جریان عبوری، نوع سیم و نوع اتصال بستگی دارد.

نکات مهم در انتخاب اتصال صحیح

در نهایت، هر دو سرسیم و وایرشو ابزارهای مفیدی برای اتصال سیم‌ها هستند. انتخاب نوع اتصال مناسب به نیاز و شرایط شما بستگی دارد. ضخامت و اندازه سرسیم و وایرشو یکی از موارد مهم است و باید متناسب با جریان عبوری از سیم انتخاب شود.

استفاده از سرسیم یا وایرشو با ضخامت نامناسب می‌تواند منجر به گرم شدن، اتصالی و حتی آتش‌سوزی شود.

در هنگام انتخاب بین سرسیم و وایرشو، به موارد زیر توجه کنید:

نوع اتصال: اگر به اتصالی نیاز دارید که به ‌راحتی قابل جدا شدن باشد، از سرسیم استفاده کنید.
محل اتصال: اگر اتصال در معرض رطوبت یا گرد و غبار است، از وایرشو استفاده کنید.
جریان عبوری: با توجه به جریان عبوری از سیم، سرسیم یا وایرشو با سایز مناسب را انتخاب کنید.
تعداد سیم‌ها: اگر می‌خواهید چند سیم را به ‌هم متصل کنید، از وایرشو چند شاخه استفاده کنید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *